Jak dbać o meble kuchenne, aby ich nie zniszczyć przedwcześnie?

Styczeń 23, 2009

Oto kilka porad firm Chobot i Nolte –  producentów mebli kuchennych, blatów i frontów meblowych.

1. BLATY KUCHENNE Z LAMINATU

Blat kuchenny jest najbardziej eksploatowaną częścią kuchni i dlatego materiały z jakiego jest wykonany (płyta wiórowa oklejona laminatem HPL) charakteryzują się dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne, wysoką temperaturę, wilgoć i promieniowanie UV. Pomimo tego blaty nie są niezniszczalne.

Następujące czynniki mogą doprowadzić do nieodwracalnego zniszczenia blatu:
– długotrwały kontakt z wodą. Blaty posiadają zabezpieczenia przeciwwilgociowe, niemniej jednak długotrwały kontakt z wodą może doprowadzić do zniszczenia blatu (woda dostająca się przez mikroszczeliny może spowodować „spuchnięcie” blatu). Szczególnie narażone są miejsca łączenia blatów, dlatego też należy ograniczyć do minimum kontakt miejsc łączeń z wodą.
– kontakt z wysoką temperaturą. W większości przypadków kontakt z wysoką temperaturą nie powienien spowodować uszkodzeń powierzchni blatu. Należy jednak bezwzględnie unikać stawiania wyjętych z piekarnika lub zdjętych z kuchenki gorących naczyń kuchennych bezpośrednio na powierzchnię blatu. Należy w takim przypadku używać odpowiednich podkładek, np. korkowych.
– metalowe noże lub inne ostre narzędzia. Używanie noży i innych ostry narzędzi bezpośrednio na powierzchni blatu może spowodować jego zniszczenie. Należy koniecznie używać podkładek lub desek do krojenia.
– niektóre środki chemiczne i spożywcze. Blaty postforming odporne są na większość używanych w domu środków chemicznych, alkohol i kosmetyki. Niektóre środki chemiczne mogą jednak spowodować zniszczenie i/lub przebarwienia powierzchni blatu. Jeśli na blat rozleją się następujące środki: barwniki, chemikalia (środki do czyszczenia toalet, wybielacze itp.), sok z buraków, skoncentrowane soki owocowe należy bezzwłocznie usunąć je i wyczyścić dokładnie powierzchnie blatu.

CZYSZCZENIE BLATÓW
 
-Większość typowych zabrudzeń może być z powodzeniem usunięta suchą lub wilgotną szmatką. Można stosować także płyn do mycia naczyń, płyn do mycia szyb, nierysujące mleczka do czyszczenia. Nie używać proszków do czyszczenia ze względu na możliwość zarysowania powierzchni blatu. Zawsze po użyciu środków chemicznych należy powierzchnię blatu zmyć czystą wodą.
– Ślady markerów, kredek, lakieru do paznokci można usuwać rozpuszczalnikiem oraganicznym (aceton, zmywacz do paznokci) oraz spirytusem. Po usunięciun plam należy zmyć powierzchnię blatu czystą wodą. 

2. BLATY KUCHENNE KOMPOZYTOWE (SOLID SURFACE)

Blaty komozytowe charakteryzują się bardzo wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne, a także – przy prawidłowej eksploatacji – wysoką odpornością na wilgoć, wysokie temperatury i promieniowanie UV. Pomimo tego blaty nie są niezniszczalne. Zbyt długi kontakt z wodą, bardzo wysoką temperaturą (np. żar z papierosa, gorący garnek itp.) oraz niektórymi środkami chemicznymi może spowodować nieodwracalne uszkodzenia, które w takim wypadku nie są objęte gwarancją.
W szczególności należy unikać:
– narażania blatu na długotrwały kontakt z wodą w miejscach łączeń blatu ze zlewozmywakiem/umywalką oraz baterią. Może to doprowadzić do nieodwracalnego zniszczenia blatu.
– stawiania gorących garnków, patelni i naczyń bezpośrednio na powierzchni blatu. Może to doprowadzić do pęknięcia blatu.
-używania noża i innych ostrych narzędzi bezpośrednio na powierzchni blatu, co może spowodować zarysowania.
– otwierania zmywarki tuż po zakończeniu programu zmywania: gorąca para wodna może nieodwracalnie zniszczyć blat (puchnięcie blatu, odchodzenie krawędzi).
– czyszczenia blatu rysującymi środkami czyszczącymi.
– stosowania silnie żrących substancji chemicznych

CZYSZCZENIE

– większość plam i zabrudzeń może być usunięta miękką ściereczką i ciepłą wodą. Można użyć także nierysującego mleczka do czyszczenia, płynu do mycia naczyń.
– zmywacze farb, rozpuszczalniki, substancje do czyszczenia piekarników i metali, środki zawierające dwuchlorometan lub aceton, które rozleją się na powierzchnie blatu należy bezzwłocznie usunąć i spłukać dużą ilością wody z mydłem
– czerwone wino, cola, ocet, kawa, olej oraz pozostałości warzyw i owoców mogą powodować plamy i zabrudzenia trudne do usunięcia.
– lakier do paznokci można usunąć zmywaczem nie zawierającym acetonu
– w przypadku uszkodzenia blatu kompozytowego (pęknięcia, porysowana powierzchnia itp.) istnieje możliwość jego regeneracji. W takim przypadku należy skontaktować się ze sprzedawcą.

3. FRONTY MEBLOWE MDF-PCV

Fronty oklejane folią PCV wykazują się dużą odpornością na uszkodzenia, niemniej ich trwałość zależy od prawidłowej eksploatacji.
W szczególności należy unikać:
– narażania frontów na kontakt z wilgocią i gorącą parą wodną.
– używania acetonu do czyszczena
– używania do czyszczenia rysujących środków czyszczących
– używania do czyszczenia ostrych szczotek, gąbek czy szmatek
– gotowania bez włączonego wyciągu w okapie kuchennym

CZYSZCZENIE

– najlepiej używać miękkiej, lekko wilgotnej szmatki i łagodnych środków czyszczących
– zawsze po myciu wytrzeć fronty miękką szmatką do sucha

4. FRONTY MEBLOWE DREWNIANE I FORNIROWANE

Drewno jest materiałem naturalnym, którego barwa i układ słojów są uzależnione od wielu czynników, dlatego mogą występować różnice w fakturze i barwie frontów co nie stanowi wady produktu. Fronty drewniane mogą w trakcie eksploatacji ujawniać niewielkie zmiany w kształcie i wymiarach wywołane specyficznymi warunkami eksploatacji (wilgotność, różnice temperatur, oświetlenie etc.) oraz naturalnymi właściwościami materiałów użytych do produkcji. Takie zmiany nie stanowią wady produktu i nie wpływają na jego trwałość i funkcjonalność.
W szczególności należy unikać:
– narażania frontów na kontakt z wilgocią i gorącą parą wodną.
– używania do czyszczena acetonu, amoniaku, alkoholu oraz innych silnych lub rysujących środków czyszczących
– używania do czyszczenia ostrych szczotek, gąbek czy szmatek.
– gotowania bez włączonego wyciągu w okapie kuchennym
– narażania frontów na długotrwałe działanie promieni słonecznych. Może to doprowadzić do zmiany barwy frontów.

CZYSZCZENIE

– należy używać miękkiej szmatki oraz specjalnych preparatów przeznaczonych do czyszczenia frontów z drewna lakierowanego

5. FRONTY MEBLOWE LAKIEROWANE

Do lakierowania frontów używa się lakierów charakteryzujących się odpowiednią twardością i odpornością na uszkodzenia. Należy jednak pamiętać, że żaden lakier nie jest tak trwały jak np. laminat HPL, szczególnie jeśli chodzi o odporność na uszkodzenia mechaniczne.
W szczególności należy unikać:
– narażania frontów na kontakt z wilgocią i gorącą parą wodną.
– używania do czyszczena acetonu, amoniaku, alkoholu oraz innych silnych lub rysujących środków czyszczących
– używania do czyszczenia ostrych szczotek, gąbek czy szmatek.
– gotowania bez włączonego wyciągu w okapie kuchennym
– narażania frontów na długotrwałe działanie promieni słonecznych. Może to doprowadzić do zmiany barwy

CZYSZCZENIE

– najlepiej używać miękkiej szmatki oraz łagodnych środków czyszczących

6. FRONTY MEBLOWE Z LAMINATU

Laminat HPL, który jest używany do produkcji frontów (ten sam, z którego produkowane są także blaty kuchenne) charakteryzuje się bardzo dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć, wysoką temperaturę.
W szczególności należy unikać:
– narażania frontów na kontakt z wilgocią i gorącą parą wodną.
– używania do czyszczena acetonu oraz rysujących środków czyszczących
– używania do czyszczenia ostrych szczotek, gąbek czy szmatek.
– gotowania bez włączonego wyciągu w okapie kuchennym

CZYSZCZENIE

– Większość typowych zabrudzeń może być z powodzeniem usunięta suchą lub wilgotną szmatką. Można stosować także płyn do mycia naczyń, płyn do mycia szyb, nierysujące mleczka do czyszczenia. Nie używać proszków do czyszczenia ze względu na możliwość zarysowania powierzchni blatu. Zawsze po użyciu środków chemicznych należy powierzchnię blatu zmyć czystą wodą.

 

źródło: www.wood-furniture.biz

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: